Timeless Technology
Tietoliikenne, teollinen internet ja mittaustekniikka

Kotimainen metsäyhtiö valitsi Eos Arrow 100 GNSS tarkkuuspaikantimet metsäasiantuntijoidensa käyttöön.

Etusivu Uutiset Kotimainen metsäyhtiö valitsi Eos Arrow 100 GNSS tarkkuuspaikantimet metsäasiantuntijoidensa käyttöön.

Uutisia yritykseltä Timeless Technology

Eos Arrow 100 GNSS valikoitui kattavan ja pitkäaikaisen testauksen perusteella metsäasiantuntijoiden tarkkuuspaikantimeksi. Testauksessa olleilta tarkkuuspaikantimilta vaadittiin Bluetooth-yhteyttä Samsungin älypuhelimella toimivaan metsäyhtiön omaan karttasovellukseen, DGNSS pohjaisten sijainnin korjausdatan saamista internet-yhteyden kautta Maanmittauslaitoksen paikannuspalvelusta ja tietenkin riittävää paikannustarkkuutta kaikissa olosuhteissa. Näiden lisäksi ratkaisulta vaadittiin kustannustehokkuutta ja helppoa käytettävyyttä kenttäolosuhteissa ympäri vuoden. Ja kenttätestien jälkeen Arrow 100 GNSS oli ainoa tarkkuuspaikannin, joka täytti kaikki nämä ehdot!

Metsäyhtiö aloitti eri valmistajien laitteiden esikarsinnan marraskuussa 2017 ja sen tuloksena ensimmäiset pienimuotoiset kenttätestit tehtiin valikoiduilla laitteilla joulukuu 2017 – tammikuu 2018. Näiden tuloksena valinta kohdistui Eos Arrow 100 GNSS tarkkuuspaikantimeen, joka toimitettiin neljän viikon testeihin normaalissa päivittäisessä käyttöympäristössä.

Ennen laajaan kenttätesteihin menemistä Timeless Technology kehitti metsäasiantuntijoille Haglöfsin standardi selkäreppuun pohjautuvan ratkaisun, joka helpotti järjestelmän käyttöä metsäolosuhteissa. Ratkaisu mahdollisti tarkkuuspaikantimen antennin asentamisen mahdollisimman korkealle ja juuri oikeaan asentoon, jonka lisäksi itse tarkkuuspaikannin oli omassa lokerossaan repussa. Lisäksi repussa on suojattu tila max. 15″ kannettavalle tietokoneelle. Tämä ratkaisu oli pieni, mutta kuitenkin tärkeä osatekijä, joka edesauttoi lopulliseen positiiviseen päätökseen asiakkaan puolelta.

Päivitetty 4.3.2019: Kaikkiaan metsäyhtiöllä on nyt jokaisessa piirissä käytössä yksi tarkkuuspaikannin eli yhteensä 15 tarkkuuspaikanninta. Myöhemmässä vaiheessa mahdollista kasvattaa kahteen tarkkuuspaikantimeen per piiri.

Eos Arrow 100 GNSS

Kanadalaiset Arrow-tarkkuuspaikantimet on suunniteltu toimimaan Android, iOS ja Windows älypuhelimissa sekä tableteissa Bluetooth-yhteyden kautta. Riippuen mallista, Arrow-laitteet tukevat paikannuksessa seuraavia paikanninsatelliitteja: GPS, GLONASS, Galileo, Beidou ja QZSS käyttäen L1, L1/L2 tai L1/L2/L5 taajuuksia.

Kaikissa laitteissa on SBAS (EGNOS) tuki ja sen avulla reaaliaikainen paikannustarkkuus on 60cm. Käytettäessä RTK:ta, laitteiden paikannustarkkuus on 1 – 3cm. Arrow 200 on myös L-Band tuki Atlas H100/H30/H10 palveluille. Arrow Gold GNSS puolestaan tarjoaa maailmanlaajuisen satelliittipohjaisen sijainnin korjauspalvelun alueille, joissa ei ole RTK-verkkoa saatavilla (käyttää hyväksi neljää satelliitti konstellaatiota).

Arrow-laitteet ovat IP67-luokiteltuja ja niiden käyttölämpötila on -40°C … +85°C. Laitteen käyttöaika täydellä akkulatauksella on mallista riippuen 8.5 – 16 tuntia. Laitteen akku voidaan vaihtaa kentällä ja se voidaan myös ladata erikseen. Arrow-laitteet ovat erittäin pienikokoisia: laitteen mitat ovat 12.5 x 8.4 x 4.2cm ja paino 372 grammaa.

Eos Positioning Systems tekee lisäksi strategista yhteistyötä eri GIS-ohjelmistovalmistajien kanssa. Eos on myös integroinut sovelluksiinsa tarvittavat protokollat, jotta ne hyödyntäisivät kunkin valmistajan kaikki GIS-ohjelmiston ominaisuudet sekä täyden GNSS metadatan.

Arrow-laitteet tukevat myös NTRIP-protokollaa, joka mahdollistaa RTK tai DGNSS pohjaisten sijainnin korjausdatan saamisen internet-yhteyden kautta. Esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Paikannuspalvelu tarjoaa käyttäjille ilmaiseksi DGNSS-korjausdataa koodipaikannukseen. Esimerkiksi ”DGNSS_VERKKO3 streaming mountpoint” -palvelu käyttää hyväkseen koko FinnRef-verkon virhemallinnusta ja lähettää käyttäjän sijaintiin yksilöityä korjausta (RTCM 3.2). RTCM 3.2. tukee myös tulevaisuudessa Galileo-korjausta.

Eos Arrow 100 GNSS hinta alkaen 2.950,00€.

Eos Arrow 100 GNSS tekniset tiedot:Eos Arrow 100 GNSS tarkkuspaikannin | Timeless Technology

 • Yksi taajuuksinen, satelliitti konstellaatio: GPS, GLONASS, Galileo ja BeiDou
 • GNSS taajuus: L1 GNSS
 • 158 kanavaa, rinnakkaisseuranta
 • Seuratut satelliitit:
  • 12 kpl GPS (15 kpl ilman SBAS)
  • 12 kpl GLONASS
  • 15 kpl Galileo
  • 22 kpl BeiDou
 • 100% Android, iOS, Windows yhteensopiva
 • 60cm reaaliaikainen paikannustarkkuus käytettäessä SBAS (EGNOS)
 • 30cm DGNSS reaaliaikainen paikannustarkkuus
 • Tukee Esri®, Terrago ja muita mobiili GIS-sovelluksia
 • Atlas™ feature H100 -palvelu tuki

Alla kuva Haglöfsin selkärepusta:

Haglofs selkareppu Arrow tarkkuuspaikantimille | Timeless Technology

Lisätietoja Eos Arrow tarkkuuspaikantimista sivuiltamme: Eos Arrow

Kerron mielelläni lisätietoja, joten ota yhteyttä!

Kari Ruhanen
+358449988238
kari.ruhanen@timeless.fi